Over ons

Voor een landelijk verblijf en gastvrij rustpunt.

Wij zijn Cathy Van Damme & Jean Pierre Janse

We hadden het geluk om in 2001 een kleine landelijke woning te vinden op een schitterende locatie die volledig aan onze dromen voldeed. Helemaal in het groen en midden tussen de landerijen. De omgeving wisselt met de seizoenen mee, de bloemen, de struiken, de geuren en kleuren en door de bebouwing van omliggende landerijen.

 

Het huisje was klein en zeer oud en aan renovatie toe, maar we besloten het af te breken en voor volledig nieuw te gaan in een bouwstijl die bij de omgeving past, dus “landelijk”.

Na een intensieve werkzame periode van 47 jaar, Jean Pierre als elektricien en Cathy in de verzorging, was de tijd aangebroken voor pensioen, rust en bezinning.

Gezien de omvang van de woning en de ruimte waar we nu over beschikken en de tijd die we hebben, besloten we om de rust en de mooie omgeving met al zijn mogelijkheden met andere mensen te delen en een B&B te starten.

Gezien onze leeftijd hebben we als doelgroep dan ook meer de 50 plussers, die ook kunnen genieten van de landelijke rust en gemoedelijke eenvoud.

Doing the right thing,at the right time.

Locatie

De naam van de B&B, “De Wijdauw” is een oud Vlaams woord voor Salix Vitellina (de wilgenstruik).

Wijdauw ‘Vitellina’ wordt al sinds de Romeinse tijd gekweekt en wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt. De sterke flexibele

2 m lange stengels met zeer weinig vertakkingen zijn uitstekend geschikt voor mandenvlechtwerk, maar het meest opvallend zijn de rijke eigeelgekleurde stengels die winterkleur bieden.

Het is hier een streek geweest van biezen, waarvan de matten voor de zittingen van stoelen werden gemaakt. De vochtige wilgentakken (Wijdauw) werden door bedreven mandenvlechters gebruikt om manden te vlechten, welke hier in de streek werden gebruikt om de gewassen zoals bieten, aardappelen enz. te verplaatsen, op ons ouderlijk hof werden deze dagelijks gebruikt.

Gezien de hoeveelheid aan wilgen hier in de streek, mede door de sloten en de vochtigheid waar wilgen van houden, leek het ons toepasselijk onze B&B “de Wijdauw” te noemen, zoals in de gedichtenbundel van Guido Gezelle.

Er worden hier nog jaarlijks oude ambachten vertoond, waaronder ook het mandenvlechten en het bewerken van vlas wat hier nog geteeld wordt en waar linnen van wordt geweven.

Bed and Breakfast De Wijdauw